Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
  . , 399 ..    
 
2015-05-26

Με βαθει συγκνηση και δος συγκεντρωθκαμε σμερα εδ. Για μας δεν εναι μνο η κηδεα ενς ακμη συμπατριτη μας, θματος της βαρβαρτητας της τουρκικς εισβολς. Δεν εναι μνο η κηδεα ενς ακμη αγνοουμνου, που δεκαετες μετ μπορε να αναπαυθε η ψυχ του, αλλ και να ικανοποιηθε η δκαιη και πρα για πρα ανθρπινη ανγκη των δικν του να θψουν τον νεκρ τους.

Εμες σμερα εδ στον Ιερ Να Αγ. Γεωργου Κοντο στη Λρνακα, αποχαιρετομε να δικ μας νθρωπο. να ρωα που για μας εναι ο αδελφς που δεν γνωρσαμε.

Κηδεουμε τον γιο του Νκου και της Χρυστλλας, τον αδελφ του Ισδωρου, του Σωκρτη, του Παλου και της Σωτηρολας μας. Τον αδελφ του λλου μας ρωα, του Μιχαλκη.

Εμαστε εδ για να απευθυνθομε στον Ανδρα με λγια καρδις αλλ και πστης. Κλνουμε το γνυ με την πρπουσα τιμ και το μεταθαντιο απ λους μας παινο για τα σα προσφερε ως νθρωπος, ως πατριτης και αγωνιστς αυτο του τπου.

Ο Ανδρας εχε γεννηθε στις 21 Φεβρουαρου 1955. Ο ηρωικς θνατος του αδελφο του Μιχαλκη το 1964 στη Μεσαορα, οι επιλογς του αεμνηστου πατρα του Νκου Μακρδη, αλλ και η ηρωικ ατμσφαιρα του Λευκονοκου, του προσδωσαν μια ατσαλνια προσωπικτητα, να απαρμιλλο θος, μια στρεα βση αξιν. ταξε τον εαυτ του, πως και λη του η οικογνεια, στον αγνα για τη λευτερι της Κπρου μας.

ταν συνειδητοποιημνος ο Ανδρας πως πνω απ λα τα αγαθ, στκει μονχα να, η πατρδα.  Γι αυτ και για την προκοπ της πρπει να αγωνζονται λοι και να πεθανουν ακμα.

Ο Αντρας Μακρδης ταν απ νωρς τοιμος να φτερουγσει για τα πιο ψηλ βθρα της δξας και της τιμς.  φοβος, παλληκρι, ριψοκνδυνος, λεβντης και τολμηρς, ταν γεννημνος για τα ωραα και τα μεγλα.

Φοτησε στο Γυμνσιο Λευκονοκου που αποφοτησε το 1973. Κατατγηκε στην Εθνικ Φρουρ τον Ιολιο του 1973 και υπηρετοσε ως Λοχας στο 399 Τ.Π. στο Μπογζι της Επαρχας Αμμοχστου.  Με την ναρξη της Τουρκικς Εισβολς το Τγμα του μχεται εναντον των Τορκων Εισβολων στην προκεχωρημνη περιοχ Κινελι - Αγρτας - Κτω Δικμου.

Ξημερματα  της 21ης Ιουλου 1974 ο Λχος στον οποο υπηρετοσε ο Ανδρας εκτελε διαταγ για νυκτεριν επθεση και κατληψη των εχθρικν πολυβολεων  στην γραμμ Κινελι - Αγρτας - Κτω Δικμου.

Γαλουχημνος με τα Εθνικ Ιδεδη της Πατρδας για προσπιση του Πτριου Εδφους πολεμ με αυταπρνηση και αυτοθυσα στην πρτη γραμμ του πυρς. Γνονται φονικς μχες με τους Τορκους εισβολες και τραυματζεται στο πδι και στο στθος απ βολς λμων.

Τα οστ του ανευρθηκαν πρσφατα στο Κτω Δκωμο σε ομαδικ τφο εκοσι μτρα απ το εχθρικ πολυβολεο  που κατλαβε με τη ομδα του.  Μαζ του στον ομαδικ τφο, ο Λοχας Γεργιος Γουρουνις απ το Παραλμνι, ο Δεκανας Ανδρας Ανδρου απ τους Στλλους, ο Δεκανας Κστας Κστα  απ το Αυγρου και ο στρατιτης Λοκας Τσιολκκης απ το Φρναρος.

Κριε Πρεδρε,

Ελληνδες - λληνες,

Σμερα, 41 σχεδν χρνια μετ εμαστε εδ, μακρι απ την πατρα γη, στην προσφυγι, ανμεσα στους εκτοπισμνους και αγαπημνους μας συγγενες και τους συγχωριανος του Ανδρα, για το στατο χαρε.

Αλλ και για να αναβαπτιστομε μσα απ το μεγαλεο του Ανδρα και λης του της οικογνειας. Η οποα, με την απλεια δυο παιδιν στους εθνικος αγνες, χι μνο δεν λγισε, αλλ χαλυβδθηκε. Και αγωνζεται για καλτερη και ενωμνη πατρδα.

Κριε Πρεδρε,

Κατ τον "Επιτφιο" του Περικλ οι επιμνημσυνοι λγοι δεν χρειζονται για να εξυμνομε τον ηρωισμ των νεκρν μας οτε για παρηγορι των συγγενν του, αλλ για ανασκπηση του παρελθντος, αξιολγηση του παρντος και οριοθτηση του μλλοντος μας.

- Ενωμνοι στο παρελθν μεγαλουργσαμε.

- Διχασμνοι κλψαμε επ εθνικν ερειπων και ζομε εδ και 41 χρνια σε μοιρασμνη πατρδα.

- Σμερα, το 75% των προσφγων μας, το 1974 ταν …..

Σμερα επιβλλεται ενωμνοι δπλα στον Πρεδρο Αναστασιδη να δσουμε τον αγνα για επαννωση.

Γνωρζουμε τις δυσκολες και τους κινδνους αλλ ξρουμε ταυτχρονα και τις προσδοκες του λαο μας για να καλτερο αριο.

Εν κτι πρπει σμερα να προυμε λοι μαζ μας φεγοντας, εναι αυτ. Την ελπδα και το ραμα. Την ανγκη να μην περιοριζμαστε τους φβους και τις ανησυχες μας, αλλ να δρξουμε ταυτχρονα τις προοπτικς και τις δυναττητες μας.

Δπλα απ τον φβο, υπρχει η ελπδα. Υπρχει η προοπτικ ενς σωστο συμβιβασμο που θα απελευθερνει χι μνο την δια την κοιν μας πατρδα, αλλ και τις μεγλες δυναττητες που η Κπρος μπορε να αξιοποισει εν αποκτσει τον ρλο που μπορε, σε αυτ το πολπαθο γεωγραφικ σημεο του κσμου.

Το βλπουμε λοι τι να παρθυρο ελπδας νοιξε τον τελευταο καιρ γρω απ το εθνικ μας θμα. Το αντιλαμβανμαστε τι το Κυπριακ χει πλον μπει σε να μεγαλτερο γεωπολιτικ κδρο, που χει να κνει με τις συνργειες και τις εξελξεις σε λη την περιοχ της νοτιοανατολικς μεσογεου.

Αυτ την ευκαιρα που δημιουργεται, δεν μας επιτρπει η ιστορα να την αφσουμε χωρς να την εκμεταλλευτομε. Πρπει και επιβλλεται να προσπαθσουμε για την λση. Χωρς να προτρχουμε να την καταδικσουμε, αλλ οτε και να προδικζουμε την επιτυχα της χωρς να δομε την κατληξη της.

Εμες επιμνουμε, ο μνος δρμος που προκαλε συνθκες νκης για λους, Ελληνοκυπρους, Τουρκοκυπρους και λους ανεξαρετα τους λαος της περιοχς, της Τουρκας συμπεριλαμβανομνης, εναι ο δρμος της ειρνης. Αυτς ο δρμος περν μσα απ τη λση του Κυπριακο. Εδ εναι που πρπει να πειστε η Τουρκα. Εδ εναι που η διεθνς κοιντητα, οι μεσολαβητς και η Ευρωπακ νωση πρπει να επικεντρωθον και να συνδρμουν ουσιαστικ και αποφασιστικ.

Κτι μως που για να γνει, χρειζεται προηγουμνως να εναι εμφανς η δυναττητα λσης του Κυπριακο. Με ψυχραιμα, νηφαλιτητα, σνεση και σωφροσνη, χουμε υποχρωση να προχωρσουμε.

Να δσουμε ευκαιρα στην ελπδα. Να αναδεξουμε της μεγλες προοπτικς που θα αποκτσει η πατρδα μας εν απαλλαγε απ τον διαχωρισμ που σμερα βινει. Να σταθομε δπλα στον πρεδρο της Δημοκρατας και στεκμαστε δπλα στον Νκο Αναστασιδη σε αυτ τη μεγλη προσπθεια. Και εμες στεκμαστε, πως θα μας θελαν ο Νκος Μακρδης, ο Μιχαλκης και ο Ανδρας.

Δεν θα κουραστ να επαναλαμβνω τι μεγλα ορματα δεν χωρον σε μοιρασμνες πατρδες. Και χουμε μεγλα ορματα για τον τπο μας. Η Κπρος μπορε να παξει πολιτικ, γεωστρατηγικ, οικονομικ και κοινωνικ ρλο, πολ μεγαλτερο απ’ αυτν που αναλογε στο μγεθς της.

Αυτ εναι η ευκαιρα που χουμε μπροστ μας λοι. Ελληνοκπριοι και Τουρκοκπριοι. Γι’ αυτν θα πρπει να συζητσουμε. Και πνω σε αυτν θα πρπει να κτσουμε να πολ καλτερο μλλον γι’ αυτ τον τπο.

τσι θα δικαισουμε και τη θυσα του Ανδρα Νκου Μακρδη.

Στο καλ να πας Ανδρα. Εμαι σγουρος τι μας κοιττε σμερα απ ψηλ, μαζ με τον Νκο και τον Μιχαλκη, με να χαμγελο ελπδας. Αυτ το χαμγελο,  θα κνουμε τι μπορομε για να το δικαισουμε.

Ελαφρ ας εναι το χμα που θα σε σκεπσει.

Αιωνα θα εναι η μνμη σου.

 
     
   
  &