Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
     
 
2010-09-06

 

Ο βουλευτς Γιργος Γεωργου μιλ για σκνδαλα της κυβρνησης του Δ. Χριστφια και εξαγγλλει ενσχυση των εξουσιν της Ελεγκτικς Υπηρεσας απ τη Βουλ.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Ο πρεδρος της Επιτροπς Ελγχου, βουλευτς ΔΗΣΥ Αμμοχστου, Γιργος Γεωργου, καταγρφει να προς να τα μεγλα σκνδαλα του τπου. Μεταξ λλων σημεινει την κακοδιαχεριση της EUROCYPRIA, τα της ΣΥΤΑ, το ακτινοθεραπευτικ του Νοσοκομεου Λεμεσο, την απφαση της κυβρνησης Χριστφια για ενοικαση γης χωρς προσφορς για τις ανγκες του Κτηματολογου Λρνακας. Παρλληλα παραθτει 12 μεγλα θματα που θα απασχολσουν την Επιτροπ Ελγχου και τονζει πως το θμα των κερδν και φορολγησης της Εκκλησας πρπει να κλεσει οριστικ πριν το τλος του 2010.

Δηλνει αποφασισμνος, η Επιτροπ Ελγχου να προχωρσει σε ριζοσπαστικς κινσεις, πως στην αναθερηση της Νομοθεσας που διπει τη λειτουργα της Ελεγκτικς Υπηρεσας, δδοντς της εκτελεστικς εξουσες και περαιτρω ελευθερα κινσεων, εν η Επιτροπ θα προτενει παρλληλα τη σσταση ειδικς ομδας με εκτελεστικς εξουσες για λεγχο της κακοδιαχερισης του Δημσιου και Ημικρατικο Τομα.

Ερ.: Κριε Γεωργου, απ την ερχμενη Δευτρα η Επιτροπ Ελγχου αρχζει κανονικ τις εργασες της. Τι θματα θα σας απασχολσουν;

-Η Επιτροπ Ελγχου αρχζει την κοινοβουλευτικ της εργασα και τα θματα που θα μας απασχολσουν εναι η ετοιμασα του πορσματος της Επιτροπς Ελγχου για την Ετσια κθεση της Γενικς Ελγκτριας για το 2008, της οποας τη συζτηση ολοκληρνουμε εντς του Σεπτεμβρου και την οποα κθεση θα υποβλουμε για συζτηση στην ολομλεια της Βουλς τον προσεχ Νομβριο.

Περαιτρω ως Επιτροπ Ελγχου θα συνεχσουμε θα αρχσουμε τη συζτηση για τα πιο κτω θματα:

 • - Καθυστερημνοι φροι ακνητης ιδιοκτησας και κεφαλαιουχικν κερδν εκκλησιαστικν ιδρυμτων. Το θμα αυτ θα πρπει να λυθε εντς του 2010 με πολιτικ απφαση της κυβρνησης, για να σταματσει να απασχολε καθεχρονικ την Ελεγκτικ Υπηρεσα.
 • - Η ενδεχμενη διασπθιση χρημτων του δημοσου απ την απφαση της Υπουργικς Επιτροπς για τη μετακνηση του αποτεφρωτρα του Γενικο Νοσοκομεου Λευκωσας, καθς και η μη λειτουργα του απ το 2003, με συνπεια τη συνεχιζμενη μχρι σμερα ενδεχμενη διασπθιση χρημτων του δημοσου.
 • - Η διαδικασα προσφορν για την ανγερση ακτινοθεραπευτικο τμματος στο Νοσοκομεο Λεμεσο.
 • - Η απφαση της κυβρνησης να προχωρσει στη συμφωνα σναψης ενοικασης, χωρς την προκρυξη οποιωνδποτε προσφορν, για ανγερση κτιρου που θα στεγσει το Κτηματολγιο Αμμοχστου σε διπλαν χρο με το Κτηματολγιο Λρνακας απ την δια εταιρεα και οι περιστσεις, οι ροι και το αιτιολογικ λψης αυτς της απφασης, παρ την καθολικ απατηση λων για μεταφορ του Κτηματολογου Αμμοχστου στην Ελεθερη Περιοχ Αμμοχστου.
 • - Τα ποσ που δαπαννται για τους πολιτικος πρσφυγες στην Κπρο, καθς και τα επιδματα που καταβλλονται γι' αυτος.
 • - Η απλεια κρατικν εσδων απ την δωρεν παροχ ιατροφαρμακευτικς περθαλψης σε Τουρκοκπριους πολτες της Κυπριακς Δημοκρατας και η ανιστητα που παρατηρεται σε σχση με τους Ελληνοκπριους πολτες αναφορικ με την εφαρμογ των εισοδηματικν κριτηρων που καθορζονται για λους τους πολτες στους περ Ιατρικν Ιδρυμτων και Υπηρεσιν (Γενικος) Κανονισμος του 2000, καθς και η απλεια κρατικν εσδων απ τη μη εφαρμογ της τιμολογιακς πολιτικς εσπραξης των τελν νοσηλεας απ Ευρωπαους και πολτες τρτων χωρν.
 • - Το σστημα εισπρξεων της Αρχς Λιμνων και η ενδεχμενη διασπθιση δημοσου χρματος.
 • - λεγχος και ενημρωση για τα αναπτυξιακ προγρμματα της Αρχς Λιμνων Κπρου.
 • - Η διαχεριση της κρατικς οικονομικς χορηγας προς τα ποδοσφαιρικ σωματεα.
 • - Η ορθ διαχεριση των ευρωπακν κονδυλων και η προθηση γεωργικν προντων στην εσωτερικ αγορ και στις τρτες χρες απ δικαιοχους φορες.
 • - Η διαχεριση των προπολογισμν του Πανεπιστημου Κπρου για τα τη 2005, 2006, 2007 και 2008.
 • - Η διαχρονικ διαχεριση των υδτινων πρων, η επιδενωση της υδατικς κατστασης και η ενδεχμενη απλεια δημοσου χρματος.
 • - Οι διαδικασες που αποφσισε το Υπουργικ Συμβολιο για την προμθεια φυσικο αερου στην Κυπριακ Δημοκρατα.

Πραν των πιο πνω εκκρεμον λλα 75 θματα τα οποα η Επιτροπ Ελγχου θα αξιολογσει και θα ιεραρχσει για την προτεραιτητα συζτησς τους.

Ερ.: Σημειθηκαν σκνδαλα κατ τη γνμη σας τα τελευταα χρνια, καλτερα επ διακυβρνησης Χριστφια;

-Τα σκνδαλα στην Κυπριακ Δημοκρατα χουν διαχρονικ ιστορα και χαρακτηρζονται απ συνπεια και συνχεια επ λων των κυβερνσεων. Η κυβρνηση του Δημτρη Χριστφια δεν αποτελε την εξαρεση. Παρ το γεγονς τι το θμα εναι διαχρονικ, παρατηρεται νας ντονος ωχαδελφισμς απ την κυβρνηση της δκαιης κοινωνας, η οποα δεν αγγζει το θμα, παρ τις ντονες και δηκτικς παρατηρσεις της Ελεγκτικς Υπηρεσας.

Ερ.: Ποιος εναι ο ρλος αλλ και ο λγος της Επιτροπς Ελγχου στο θμα των σκανδλων, κακοδιαχερισης κτλ; Γιατ ακομε πολλς φορς πολλ λγια, αλλ επ της ουσας τποτα;

-Ο ρλος και ο λγος της Επιτροπς Ελγχου εναι σημαντικς καθς επσης καταλυτικς εναι ο ρλος που διαδραματζει η Ελεγκτικ Υπηρεσα του Κρτους, η οποα ως γρυπνος φρουρς παρακολουθε, ελγχει, παρατηρε και καταγρφει στην Ετσια κθεσ της την κακοδιαχεριση και τα σκνδαλα που προκπτουν απ αυτν.

Για πρτη φορ στην ιστορα της η κοινοβουλευτικ Επιτροπ Ελγχου εξτασε φτος και τα 11 Υπουργεα ξεχωριστ, τους 9 Ημικρατικος Οργανισμος καθς και τον τομα της Τοπικς Αυτοδιοκησης. Κατεγρφησαν τα ευρματ μας, οι παρατηρσεις μας καθς και οι δεσμεσεις των Υπουργν και των λειτουργν του κθε Υπουργεου τι δεν θα επαναληφθον οι παρατηρσεις για διασπθιση δημοσου χρματος και κακοδιαχεριση και τι θα ακολουθονται οι καννες της χρηστς διοκησης. Προς αυτ την κατεθυνση η Επιτροπ Ελγχου δεν θα μενει μνο στις υποσχσεις των εμπλεκομνων για διορθωτικς κινσεις και αλλαγς, αλλ ετοιμζει δσμη προτσεων νμου για δραστικς θεσμικς αλλαγς στην Υπηρεσα Εσωτερικο Ελγχου της Δημοκρατας, ενσχυση της Ελεγκτικς Υπηρεσας με εξουσες πραν του αριθμο 116 του Συντγματος και της κεμενης νομοθεσας, που να περιλαμβνουν χι μνο θεσμικ αλλ και ποινικ αντιμετπιση της διαφθορς και της σψης στη Δημσια και ευρτερη Ημιδημσια Υπηρεσα.

Θα προτενουμε την εγκαθδρυση ειδικς μονδας με εκτελεστικ εξουσα για την καταπολμηση της κακοδιαχερισης και της διαφθορς στο Δημσιο και Ημιδημσιο τομα αλλ και σε λλους οργανισμος.

Ερ.: Πολλ απ τα σκνδαλα που βλπουν κατ καιρος το φως της δημοσιτητας αφορον τους Ημικρατικος. Ποιος εναι ο λγος, πιστεετε, που δημιουργονται τσα πολλ σκνδαλα σε αυτος τους Οργανισμος;

-Ο λγος για τον οποο δημιουργονται πολλ σκνδαλα στους Ημικρατικος Οργανισμος βασζεται στον τρπο διορισμο, σνθεσης και Διοκησης των Διοικητικν Συμβουλων των Οργανισμν αυτν. Πραν αυτο σημαντικ ρλο χει και το αναχρονιστικ θεσμικ πλασιο λειτουργας των οργανισμν αυτν, το οποο ξεπερστηκε απ λλους ανταγωνιστικος οργανισμος, με αποτλεσμα η εμπλοκ του Κρτους δι των λειτουργν του να αποδυναμνει και να αποτελματνει την ευελιξα που πρπει να υπρχει και να λειτουργε σε να ανταγωνιστικ περιβλλον, που με την απουσα ισχυρν θεσμν εσωτερικο ελγχου, δνει τη δυναττητα στα διφορα λαμγια και τρωκτικ να αποστενουν τους Ημικρατικος Οργανισμος.
Υπρχουν επσης Ημικρατικο Οργανισμο που χουν ξεπερασθε απ το χρνο και τα δεδομνα της αγορς και η λειτουργα τους συνσταται μνο στο βλεμα των «δικν» μας, που παριστνουν τους προδρους και τα μλη Δ.Σ. με σπατλη εκατομμυρων Ευρ.

 
     
   
  &