Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ 21/9/2019    
 
2019-09-21

Πιο κοντά φαίνεται να είναι μετά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η επίτευξη ευρείας συναίνεσης για τη συνταγματική ρύθμιση της 56ης έδρας η οποία παραμένει κενή μετά τις γνωστές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος και του περί εκλογής μελών της Βουλής νόμου θα λύσει οριστικά το πρόβλημα καθώς χθες ο πρώην βουλευτής και νυν πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου προανήγγειλε ότι θα προσφύγει και εναντίον αυτού του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο και κάποιοι βουλευτές νομικοί εκτιμούν ότι έχει και αυτή τη φορά καλές πιθανότητες να εξασφαλίσει ακυρωτική απόφαση από το Ανώτατο. Θέση του κ Μιχαηλίδη είναι ότι για την πλήρωση της αποποιηθείσας μη καταληφθείσας έδρας της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό πρέπει να διεξαχθεί αναπληρωματική εκλογή.

Τα 2/3 της Βουλής

0 ΔΗΣΥ διατηρεί διαφωνία ως προς μία παράγραφο του προοιμίου της πρότασης νόμου των Παπαδόπουλου Σιζόπουλου και Γιωργάλλα και προτίθεται να καταθέσει ενώπιον της ολομέλειας μάλλον την ερχόμενη Παρασκευή τροπολογία για αφαίρεση της παραγράφου.

Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου ενημέρωσε χθες τα μέλη της επιτροπής ότι εκτός από την τροπολογία προτίθεται να καταθέσει την ερχόμενη Παρασκευή και πρόταση νόμου για τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε σε περιπτώσεις κενωθείσας αποποιηθείας ή μη καταληφθείσας έδρας να διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή . Η πλειοψηφία της Βουλής ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ Οικολόγοι Αλληλεγγύη τάσσονται τόσο υπέρ της πρότασης των προαναφερθέντων βουλευτών για τροποποίηση του Συντάγματος όσο και υπέρ της πρότασης των ιδίων βουλευτών για τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε σε αυτές τις περιπτώσεις η έδρα να πηγαίνει στον επιλαχόντα του κόμματος που εξασφάλισε την έδρα στις εκλογές. Υπό αυτά τα δεδομένα

• Αν η τροπολογία του ΔΗΣΥ για τη συνταγματική τροποποίηση γίνει δεκτή τότε ομόφωνα ή σχεδόν ομόφωνα περνά η τροποποίηση του Συντάγματος η οποία προβλέπει ότι στις περιπτώσεις κενωθείσας αποποιηθείσας ή μη καταληφθείσας έδρας πριν τη διαβεβαίωση των βουλευτών η πλήρωση θα γίνεται όπως ορίζει ο περί εκλογής μελών της Βουλής νόμος αφού αυτός τροποποιηθεί στη συνέχεια για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει. Αν η τροπολογία του ΔΗΣΥ απορριφθεί το κυβερνών κόμμα έχει δύο επιλογές. Είτε υπερψηφίζει τη συνταγματική τροποποίηση μαζί με τους υπόλοιπους είτε την καταψηφίζει. Σε περίπτωση καταψήφισης από τον ΔΗΣΥ τότε η τροποποίηση εξασφαλίζει το πολύ 37 ψήφους (ο Γ. Λιλλήκας μας είπε χθες ότι συμφωνεί με την τροποποίηση) κατά μία λιγότερη από τα 2/3 που προβλέπει το Σύνταγμα συνεπώς δεν θα εγκριθεί και η εκκρεμότητα με την 56η έδρα θα διατηρηθεί. Αν και ο ΔΗΣΥ χθες δήλωσε διά του Γ Γεωργίου ότι θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια αναλόγως της τύχης που θα έχει η τροπολογία του από τη χθεσινή συζήτηση φάνηκε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να υπερψηφίσει την τροποποίηση.

Ο νόμος

Αν η τροποποίηση του Συντάγματος εγκριθεί θα πρέπει να τροποποιηθεί στη συνέχεια ο εκλογικός νόμος η συζήτηση θα γίνει στην Επιτροπή Εσωτερικών μάλλον στις 30/9 ο οποίος σήμερα δεν προβλέπει τίποτε για περιπτώσεις ανάλογες της υπόθεσης Θεοχάρους. Με τη διαφορά ότι για την τροποποίηση του νόμου χρειάζεται απλή πλειοψηφία Ενώπιον της Βουλής βρίσκεται για την ώρα η πρόταση νόμου των Παπαδόπουλου, Σιζόπουλου, Γιωργάλλα η οποία προβλέπει ότι η κενωθείσα αποποιηθείσα μη καταληφθείσα έδρα πριν την ορκωμοσία της Βουλής πάει στον πρώτο επιλαχόντα. Την Παρασκευή θα κατατεθεί και η πρόταση νόμου του Γ Γεωργίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ η οποία προβλέπει ότι για την πλήρωση της έδρας θα γίνεται αναπληρωματική εκλογή εντός 45 ημερών. Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει πλειοψηφία υπέρ της πρότασης που ευνοεί τον επιλαχόντα. Συνεπώς όλα θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσει ο ΔΗΣΥ κατά την ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Γιατί θέλει να αλλάξει το προοίμιο ο ΔΗΣΥ

Η επίμαχη παράγραφος

Όπως προαναφέραμε επί θέματος πολιτικής ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε η πλήρωση της 56ης έδρας αλλά και σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον να γίνεται καθον τρόπον ο νόμος ορίζει. Ωστόσο εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου ζήτησε χθες την αφαίρεση της παραγράφου 3 από το προοίμιο της πρότασης ώστε να μην προδιαγράφεται κατά κάποιον τρόπο ότι ο συντάκτης του Συντάγματος ευνοεί την πλήρωση της έδρας από τον επιλαχόντα βουλευτή αφού ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει πρόταση νόμου ώστε η πλήρωση της έδρας να γίνεται με αναπληρωματική εκλογή.  Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης διεφώνησαν και μάλιστα ο Μιχάλης Γιωργάλλας κάλεσε τον κ Γεωργίου να καταθέσει αν επιμένει ξεχωριστή πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος. Ο κ Γεωργίου απάντησε πως είχε ήδη έτοιμη τέτοια πρόταση νόμου αλλά θα προτιμήσει να καταθέσει τροπολογία στην ολομέλεια αντί ξεχωριστής πρότασης Η επίμαχη παράγραφος του προοιμίου που θεωρείται από τον ΔΗΣΥ ότι θα συγκρούεται με την πρόταση νόμου που θα καταθέσει για να διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή προβλέπει τα ακόλουθα. Και επειδή η Βουλή ενασκώντας την απορρέουσα από το Σύνταγμα εξουσία της έχει υιοθετήσει μετά την τρίτη τροποποίηση του Συντάγματος το αναλογικό εκλογικό σύστημα ως το πιο αντιπροσωπευτικό μεταξύ άλλων εκλογικών συστημάτων το οποίο συνάδει προς τις σύγχρονες δημοκρατικές αντιλήψεις και απολήγει σε δικαιότερη αντιπροσώπευση των εκλογέων εφαρμοζόμενης στην πράξη της αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. 

Κατά τη χθεσινή συζήτηση τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσο και ο γενικός εισαγγελέας τάχθηκαν υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος όπως προβλέπει η πρόταση που έχει ενώπιον της η Βουλή.  Ωστόσο φάνηκε να κατανοεί τις επιφυλάξεις Γεωργίου για την τρίτη παράγραφο του προοιμίου λέγοντας ότι όντως παραπέμπει σε νόμο για πλήρωση της έδρας με τον επιλαχόντα.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ

 
     
   
  ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ  
   
     
   
       
  ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ