Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
  ΑΛΗΘΕΙΑ - 3/5/2019 - Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΠΟΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ    
 
2019-05-03

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Την ερχόμενη Πέμπτη οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ενημερωθούν σε κοινή συνεδρία από την Αστυνομία και τις αρμόδιες κρατικές αρχές για τις ακολουθούμενες διαδικασίες στη διακρίβωση της τύχης ελλειπόντων προσώπων. 0 πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου απάντησε χθες στον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε πως το σώμα στερείτο νομικών εργαλείων ώστε να διερευνήσει τις καταγγελθείσες εξαφανίσεις.

ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΘΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, τα όποια κενά στον νόμο δεν παρέχουν άλλοθι στην αστυνομία, καθώς το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει για απαγωγές άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, καθώς μπορούσαν άνετα να απευθυνθούν στον Γενικό Εισαγγελέα και να ζητήσουν τα σχετικά διατάγματα, αλλά δεν το έπραξαν.

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Ο κ. Γεωργίου δήλωσε μετά τη συνεδρία πως στην κοινή συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης προσκλήθηκαν να παραστούν ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο αρχηγός Αστυνομίας, η Επίτροπος Διοικήσεως, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Επίτροπος Ισότητας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών, η ΜΚΟ Hope for Children, ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας, η Νομική Υπηρεσία και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. Η ενημέρωση σε κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών αποφασίστηκε προ ημερησίας διατάξεως από τους προέδρους των δύο Επιτροπών, Γιώργο Γεωργίου, επειδή και στις δύο Επιτροπές ενεγράφη προς συζήτηση το θέμα, στην μεν Επιτροπή Νομικών από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον αναπληρωτή πρόεδρο Δημήτρη Δημητρίου και στη δε Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά. Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Στέλλα Κυριακίδου, παρόλο που η Επιτροπή της οποίας προεδρεύει συνεδριάζει Δευτέρα, αποδέχτηκε η κοινή συνεδρία να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Όπως ενημέρωσε τους προέδρους των δύο Επιτροπών ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ¶ριστος Δαμιανού, σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την επιθυμία να παραστεί στη συνεδρία. Κατά τη συζήτηση της εγγραφής των θεμάτων κάποια εκ των μελών της Επιτροπής Νομικών εξέφρασαν την άποψη ότι ενδεχομένως η συνεδρία να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και άλλα μέλη την αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι θα πρέπει η συνεδρία να είναι ανοικτή.

ΠΕΡΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, είπε πως η Επιτροπή Νομικών συζήτησε την εγγραφή του θέματος με τίτλο: ≪Ενημέρωση από την Αστυνομία για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην εξέταση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα≫ που ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ. Ο κ. Γεωργίου συνεχίζοντας ανέφερε πως ενόψει του γεγονότος ότι παρόμοιας φύσης θέμα και με το ίδιο λεκτικό κατατέθηκε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεννόηση με την πρόεδρο της Επιτροπής αυτής Στέλλα Κυριακίδου και ομόφωνα η Επιτροπή Νομικών κατέληξε το θέμα να συζητηθεί σε κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών την Πέμπτη 9 Μαΐου, στις 9.00 το πρωί. Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι ο σκοπός των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών από την εξέταση του θέματος αυτού και την ενημέρωση που θα συζητηθεί από την Αστυνομία και τα αρμόδια θεσμικά όργανα που ασχολούνται με το θέμα, δεν θα είναι να παρέμβουν στο έργο της τριμελούς επιτροπής που όρισε ο Αρχηγός της Αστυνομίας για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για την εξέταση χωριστά της καθεμιάς περίπτωσης των εξαφανίσεων. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι Επιτροπές για τις διαδικασίες και την πρακτική που ακολουθείται στη διαχείριση καταγγελιών για εξαφάνιση,για την ενημέρωση αναφορικά με τις καταγγελίες και άλλων θεσμικών οργάνων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν γνώση, και γενικά μέσα από τη συζήτηση να διαμορφωθεί εικόνα και να διαφανούν οι αδυναμίες στη διαχείριση αυτών των θεμάτων, ώστε στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις ή άλλες ενέργειες και να συμπληρωθούν τα ενδεχόμενα κενά που θα διαπιστωθούν,

ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας για κενό που υπάρχει στη νομοθεσία για άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στιςυποθέσεις εξαφανίσεων και ότι ευθύνη φέρει και η Βουλή που δεν ψήφισε σχετικό νομοθέτημα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως θα επαναλάβει πως αν υπάρχουν τα όποια νομικά κενά στην κείμενη νομοθεσία, αυτά δεν συνιστούν άλλοθι για την Αστυνομία στη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα.

 
     
  Ανακοινωση 1
 
  ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ  
   
     
   
       
  ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ