Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
  6/9/17 - - / .    
 
2017-09-06

Εκπρσωποι κομμτων οι οποοι συμμετεχαν στις επαρχιακς επιτροπς που αποφσιζαν την παραχρηση τουρκοκυπριακν περιουσιν πραν δεκδες χιλιδες τετραγωνικ μτρα γης τα οποα και εκμεταλλεονται και μλιστα κποιοι απ αυτος δεν εναι καν πρσφυγες. Ο βουλευτς του ΔΗΣΥ κ. Πργος Γεωργου ανφερε χθες ενπιον της Κοινοβουλευτικς Επιτροπς των Προσφγων τι μνο νας εκπρσωπος κμματος πρε 52.652 τετραγωνικ μτρα αλλ ουδες αντεδρασε. λλος εκπρσωπος κμματος πρε δο τουρκοκυπριακος γεωργικος κλρους. Οι καταγγελες εμβαδο 7.358 τ μ αρδεσιμη γη σε μια κοιντητα και 151.285 τ.μ ξηρικ γη πλον 12.711 τ.μ σε λλο σημεο.  λλος εκπρσωπος κμματος πρε απ το 2003  - 3 178 τ.μ ξηρικς γης εν λλος εκπρσωπος πρε 4.000 τ.μ ξηρικς γης και λλα 400 τ.μ για καλλιργεια. Το στοιχεα αυτ δθηκαν σε λα τα κμματα αλλ μκο ανφερε χαρακτηριστικ ο κ Γεωργου για να δεξει τη σιωπ που ακολοθησε απ τα κμματα. Επε επσης πως καταγγελες γνονται απ την Ελεγκτικ Υπηρεσα απ το 2003. Υπεστριξε τι το πρβλημα εστιζεται στον λεγχο των συμβολαων παραχρησης τουρκοκυπριακν περιουσιν και εξγησε τι αυτ ανανενονται αν τριετα χωρς προηγουμνως να διενεργεται λεγχος ως προς το κατ πσον κποιος στω και δικαιοχος στον οποον παραχωρθηκε να κατστημα εξακολουθε να το χρησιμοποιε για τον διο σκοπ αν το υπενοικασε αν λλαξε τη χρση του κ.λπ. φερε ως παρδειγμα την οδ γκυρας στ Λεμεσ που πως επε καταστματα υπενοικιστηκαν ναντι €3000-€4000 τον μνα σε μη πρσφυγες. Μκο κι εδ επε ο κ Γεωργου. Επε επσης πως στην Πιαλ Πασι τα παραδεγματα εναι τραντακτ.  Ανφερε επσης πως κτριο στη Λρνακα στο οπο στεγζονταν υπηρεσες των Ηνωμνων Εθνν προ δεκαετας δθηκε σε υπλληλο της Υπηρεσας Μερμνης και σμερα λειτουργε απ τρτο πρσωπο ως ξενοδοχεο. Αυτ ανκουν ατο παρελθν και ελφθησαν μτρα παρενβη ο αναπληρωτς διευθυντς της Υπηρεσας Διαχερισης Τουρκοκυπριακν Περιουσιν Μκης Οικονομδης επιβεβαινοντας εμμσως τις καταγγελες.

Η πρεδρος της Επιτροπς Προσφγων κ Σκεη Κουκουμ ανφερε πως οι ποιες ανακτσεις και αναδιανομ των τουρκοκυπριακν περιουσιν πρπει να γνει με διφανα κριτρια υπρ των προσφγων Ο βουλευτς του ΑΚΕΛ Νκος Κττηρος ανφερε τι στη Λρνακα μεγλες εκτσεις κλροι υπενοικιζονται με σημαντικ εισοδματα. Επε επσης πως υπρχουν επιδιορθωμνα αλλ ακατοκητα σπτια σε τ/κ συνοικες και ταν τα ζητον πρσφυγες τους λνε τι εναι δοσμνα. Ο βουλευτς του ΔΗΣΥ Κυρικος Χοτζηγιννης τχθηκε υπρ της δια νμου απαγρευσης της παραχρησης τουρκοκυπριακν περιουσιν σε Τοπικς Αρχς. Υπεστριξε επσης τι δεν πρπει να παραχωρονται οτε σε φτωχος. Ο βουλευτς Ζαχαρας Κουλας χαρακτρισε απαρδεκτο τον χειρισμ που γινε για την ανταλλαγ τουρκοκυπριακς με ελληνοκυπριακ γη στην περιοχ της Λμνης στην Πλη Χρυσοχος καθς κα για την ενοικαση τουρκοκυπριακν τεμαχων στην δια εταιρεα πριξ της Λμνης . Ζτησε δε εξηγσεις ως προς το ποιος χειρστηκε την υπθεση εκ μρους του κρτους Σχετικ ερτηση υπβαλε και ο βουλευτς των Οικολγων Γιργος Περδκης ο onοος επσης ζτησε εξηγσεις. Ο Γενικς Ελεγκτς κανε αναφορ σε γυνακα δημσιο υπλληλο της οποας ο σζυγος εργοδοτεται απ την εταιρεα που κατασκευζει τα γκολφ στη Λμνη και η οποα φρεται να εχε εμπλοκ στον χειρισμ της υπθεσης. Πντως συμφων με πληροφορες η δια φρεται να υποστηρζει πως ενργησε με βση οδηγες ανωτρου της και τι εχε ενημερσει και τον διο τον Υπουργ σχετικ. Ο βουλευτς Παλος Μυλωνς κανε αναφορ σε πλιτσικο και γνωστοποησε τι θα καταθσει πρταση νομο με την οποα να τερματζονται σε ελογο χρονικ διστημα οι συμβσεις σων κατχουν Τουρκοκυπριακ Περιουσα ετε με μορφ ενοικου ετε υπενοικασης και δεν χουν τη βασικ ιδιτητα του πρσφυγα.

ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑΞΗ  Ο υπουργς Εσωτερικν κ Κωνσταντνος Πετρδης υπδειξε πως για πρτη φορ καταβλλεται προσπθεια να επιβληθε τξη με σκοπ να εξυπηρετηθον οι διοι οι πρσφυγες αλλ και οι Τουροκπριοι ιδιοκττες. Σχολιζοντας διφορες αναφορς τνισε πως πρπει να αποφασιστε αν η πολιτεα θλει να δημιουργονται κοινωφελ ργα δρμοι πλατεες δημσιοι χροι στθμευσης κ.λ.π και κατ πσον η διαχεριση των περιοσιων αυτν θα εναι κληρονομικ και μπορε να υπενοικιζεται απ τους κληρονμους αν θα διατθεται σε πρσφυγες οι οποοι χουν ανγκη να στεγαστον να δραστηριοποιηθον. Υπδειξε επσης πως στις επιτροπς που διαχειρζονται τις τ/κ περιουσες εκπροσωπονται επισμως κοι κμματα. Παρλληλα παρπεμψε στις εννα προτσεις που εξγγειλε και κλεσε τα κμματα να υποβλουν τις δικς τους στε απ κοινο και με τη βοθεια εμπειρογνμονα να καταλξουν σε ορθολογικ τρπο διαχερισης των τ/κ περιουσιν. Ο Γενικς Ελεγκτς ανφερε τι ελφθησαν στοιχεα για πρην και νυν υπαλλλους που διαχειρστηκαν τ/κ περιουσες και θα εξεταστε αν ετε οι διοι ετε μλη της οικογνειας τους κατχουν ττοιες περιουσες. Υποστριξε επσης τι πωλσεις τ/κ περιουσιν δεν γιναν καλ τη πστει εν κανε αναφορ σε συγκεκριμνες περιπτσεις κακοδιαχερισης πως τα εστιατρια στο Μακνζι.

 
     
  1
 
  &