Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
  6/9/17 - ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ - Ομερτά των κομμάτων για το πλιάτσικο τ/κ περιουσιών.    
 
2017-09-06

Εκπρόσωποι κομμάτων οι οποίοι συμμετείχαν στις επαρχιακές επιτροπές που αποφάσιζαν την παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών πήραν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικό μέτρα γης τα οποία και εκμεταλλεύονται και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν είναι καν πρόσφυγες. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Πώργος Γεωργίου ανέφερε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής των Προσφύγων ότι μόνο ένας εκπρόσωπος κόμματος πήρε 52.652 τετραγωνικά μέτρα αλλά ουδείς αντεδρασε. ¶λλος εκπρόσωπος κόμματος πήρε δύο τουρκοκυπριακούς γεωργικούς κλήρους. Οι καταγγελίες εμβαδού 7.358 τ μ αρδεύσιμη γη σε μια κοινότητα και 151.285 τ.μ ξηρική γη πλέον 12.711 τ.μ σε άλλο σημείο.  ¶λλος εκπρόσωπος κόμματος πήρε από το 2003  - 3 178 τ.μ ξηρικής γης ενώ άλλος εκπρόσωπος πήρε 4.000 τ.μ ξηρικής γης και άλλα 400 τ.μ για καλλιέργεια. Το στοιχεία αυτά δόθηκαν σε όλα τα κόμματα αλλά μόκο ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Γεωργίου για να δείξει τη σιωπή που ακολούθησε από τα κόμματα. Είπε επίσης πως καταγγελίες γίνονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία από το 2003. Υπεστήριξε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στον έλεγχο των συμβολαίων παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών και εξήγησε ότι αυτά ανανεώνονται ανά τριετία χωρίς προηγουμένως να διενεργείται έλεγχος ως προς το κατά πόσον κάποιος έστω και δικαιούχος στον οποίον παραχωρήθηκε ένα κατάστημα εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί για τον ίδιο σκοπό ή αν το υπενοικίασε ή αν άλλαξε τη χρήση του κ.λπ. Έφερε ως παράδειγμα την οδό ¶γκυρας στή Λεμεσό όπου όπως είπε καταστήματα υπενοικιάστηκαν έναντι €3000-€4000 τον μήνα σε μη πρόσφυγες. Μόκο κι εδώ είπε ο κ Γεωργίου. Είπε επίσης πως στην Πιαλέ Πασιά τα παραδείγματα είναι τραντακτά.  Ανέφερε επίσης πως κτήριο στη Λάρνακα στο οπόίο στεγάζονταν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προ δεκαετίας δόθηκε σε υπάλληλο της Υπηρεσίας Μερίμνης και σήμερα λειτουργεί από τρίτο πρόσωπο ως ξενοδοχείο. Αυτά ανήκουν ατο παρελθόν και ελήφθησαν μέτρα παρενέβη ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Μάκης Οικονομίδης επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις καταγγελίες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων κ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως οι όποιες ανακτήσεις ή και αναδιανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών πρέπει να γίνει με διάφανα κριτήρια υπέρ των προσφύγων Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι στη Λάρνακα μεγάλες εκτάσεις κλήροι υπενοικιάζονται με σημαντικά εισοδήματα. Είπε επίσης πως υπάρχουν επιδιορθωμένα αλλά ακατοίκητα σπίτια σε τ/κ συνοικίες και όταν τα ζητούν πρόσφυγες τους λένε ότι είναι δοσμένα. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χοτζηγιάννης τάχθηκε υπέρ της δια νόμου απαγόρευσης της παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε Τοπικές Αρχές. Υπεστήριξε επίσης ότι δεν πρέπει να παραχωρούνται ούτε σε φτωχούς. Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε απαράδεκτο τον χειρισμό που έγινε για την ανταλλαγή τουρκοκυπριακής με ελληνοκυπριακή γη στην περιοχή της Λίμνης στην Πόλη Χρυσοχούς καθώς καί για την ενοικίαση τουρκοκυπριακών τεμαχίων στην ίδια εταιρεία πέριξ της Λίμνης . Ζήτησε δε εξηγήσεις ως προς το ποιος χειρίστηκε την υπόθεση εκ μέρους του κράτους Σχετική ερώτηση υπέβαλε και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ο onοίος επίσης ζήτησε εξηγήσεις. Ο Γενικός Ελεγκτής έκανε αναφορά σε γυναίκα δημόσιο υπάλληλο της οποίας ο σύζυγος εργοδοτείται από την εταιρεία που κατασκευάζει τα γκολφ στη Λίμνη και η οποία φέρεται να είχε εμπλοκή στον χειρισμό της υπόθεσης. Πάντως συμφωνά με πληροφορείς η ίδια φέρεται να υποστηρίζει πως ενήργησε με βάση οδηγίες ανωτέρου της και ότι είχε ενημερώσει και τον ίδιο τον Υπουργό σχετικά. Ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς έκανε αναφορά σε πλιάτσικο και γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει πρόταση νομού με την οποία να τερματίζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις όσων κατέχουν Τουρκοκυπριακή Περιουσία είτε με μορφή ενοικίου είτε υπενοικίασης και δεν έχουν τη βασική ιδιότητα του πρόσφυγα.

ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑΞΗ  Ο υπουργός Εσωτερικών κ Κωνσταντίνος Πετρίδης υπέδειξε πως για πρώτη φορά καταβάλλεται προσπάθεια να επιβληθεί τάξη με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες αλλά και οι Τουροκύπριοι ιδιοκτήτες. Σχολιάζοντας διάφορες αναφορές τόνισε πως πρέπει να αποφασιστεί αν η πολιτεία θέλει να δημιουργούνται κοινωφελή έργα δρόμοι πλατείες δημόσιοι χώροι στάθμευσης κ.λ.π και κατά πόσον η διαχείριση των περιούσιων αυτών θα είναι κληρονομική και μπορεί να υπενοικιάζεται από τους κληρονόμους ή αν θα διατίθεται σε πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ανάγκη να στεγαστούν ή να δραστηριοποιηθούν. Υπέδειξε επίσης πως στις επιτροπές που διαχειρίζονται τις τ/κ περιουσίες εκπροσωπούνται επισήμως κοι κόμματα. Παράλληλα παρέπεμψε στις εννέα προτάσεις που εξήγγειλε και κάλεσε τα κόμματα να υποβάλουν τις δικές τους ώστε από κοινού και με τη βοήθεια εμπειρογνώμονα να καταλήξουν σε ορθολογικό τρόπο διαχείρισης των τ/κ περιουσιών. Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι ελήφθησαν στοιχεία για πρώην και νυν υπαλλήλους που διαχειρίστηκαν τ/κ περιουσίες και θα εξεταστεί αν είτε οι ίδιοι είτε μέλη της οικογένειας τους κατέχουν τέτοιες περιουσίες. Υποστήριξε επίσης ότι πωλήσεις τ/κ περιουσιών δεν έγιναν καλή τη πίστει ενώ έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης όπως τα εστιατόρια στο Μακένζι.

 
     
  Ανακοινωση 1
 
  ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ  
   
     
   
       
  ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ