Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
  6/9/2017 - -    
 
2017-09-06

Με τπ συμμετοχ των κομμτων ομφωνες οι αποφσεις των επιτροπνγια παραχωρσεις εν στοιχεα για ευνοημνους σκονζονται στη Βουλ.


Στην πρσληψη διαχειριστ assetmanager για τις τουρκοκυπριακς περιουσες προσανατολζεται ο υπουργς Εσωτερικν Κωνσταντνος Πετρδης καλντας την κοινοβουλευτικ Επιτροπ Προσφγων εντς ενς μνα να καταθσει τις εισηγσεις της για τους ρους εντολς που θα δοθον στον εμπειρογνμονα.  Σε συνεδραση της κοινοβουλευτικς  Επιτροπς Προσφγων ο κ. Πετρδης ζτησε απ τους βουλευτς να καταθσουν εισηγσεις και σχλια επ των 9 προτσεων πολιτικς που ανακονωσε την 1η Σεπτεμβρου και τις οποες λα τα μλη της επιτροπς δειξαν να αγνοον. Σμφωνα με τις 9 προτσεις του υπουργο στους ρους εντολς του εμπειρογνμονα θα περιλαμβνονται η απογραφ και επανεκτμηση των τ/κ περιουσιν και η διαμρφωση ενιαας πολιτικς μσθωσης τ/κ περιουσιν με εισαγωγ απλυτα αντικειμενικν κριτηρων και μοριοδτησης βσει της κατεχμενης περιουσας των αιτητν. Η γνοια των βουλευτν για τις προτσεις του Υπουργεου Εσωτερικν δεν επτρεψε χθες την ουσιαστικ συζτησ τους με τον υπουργ να δχεται επικρσεις απ την πρεδρο της επιτροπς Σκεη Κουκουμ ταν αναφρθηκε στην ανγκη ανκτησης τ/κ κατοικιν επειδ υφστανται αιτσεις δικαιοχων με πραγματικς ανγκες για στγη.  Συγκεκριμναη κ Κουκουμ υπερασπστηκε το δικαωμα παιδιν αποθανντων δικαιοχων να κατακρατον τις περιουσες. 0 κ Πετρδης διερωτθηκε με ντονο φος αν συμφωνε η Βουλ να εναι κληρονομικ το δικαωμα χρηστν επ των τ/κ περιουσιν. Διατυπνοντας σειρ ρητορικν ερωτημτων ο κ Πετρδης περιγραψε μμεσα και την προσγγιση του στη διαχεριση τ/κ περιουσιν. Υπρχουν περιουσες αξας ΙΟΟδων εκατομμυρων ευρ θλουμε να τις δνουμε για να κνει νας δικαιοχος ταβερνοα διερωτθηκε ο υπουργς υποβλλοντας τι η αξηση των εσδων απ τη διαχεριση τ/κ περιουσιν θα εξυπηρετσει την ευασθητη εθνικ πτυχ της διαχερισης. Υπενθυμζοντας ακολοθως τι πρτο μλημα της νομοθεσας εναι η προστασα των τ/κ περιουσιν και πειτα η ανακοφιση των εκτοπισθντων ο κ Πετρδης κρφωσε τα κμματα για συμμετοχ στο πρτι με τις τ/κ περιουσες αφο λες οι αποφσεις επιτροπν στις οποες συμμετχουν τα κμματα για παραχωρσεις τ/κ περιουσων εναι ομφωνες θλουμε τα κμματα μσα επειδ εναι ευασθητο θμα τα κμματα κνουν πρτι ταν το τελευταο ερτημα του κ Πετρδη προς τους βουλευτς πριν τους καλσει να προβληματιστον επ των προτσεν του.

Να ρευνα απ Οδυσσα. Τη συνενοχ των κομμτων στη διαχεριση τ/κ περιουσιν κρφωσε και ο βουλευτςτου ΔΗΣΥ Γιργος Γεωργου ο οποος φτασε στην αθουσα κουβαλντας να κιβτιο με γγραφα για παραχωρσεις τ/κ περιουσιν που εχαν κατατεθε στη Βουλ. Σμφωναμε τον κ Γεωργου λοι οι βουλευτς γνριζαν φειλαν να γνωρζουν τι μλος συμβουλευτικς επιτροπς απ το 1995 μχρι πρσι ο οποος ενκρινε παραχωρσεις τ/κ περιουσιν βρθηκε με τ/κ γη.  Τα στοιχεα αυτ παραλφθηκαν απ μας αλλ μκο λοι ταν η κατακλεδα της καταγγελας του κ Γεωργου. Συνεχζοντας ο διος βουλευτς αναφρθηκε σε κτριο επ της οδο Πιαλ Παστο οποο παραχωρθηκε σε μλος της Υπηρεσας Μερμνης και ακολοθως υπενοικιστηκε σε Ρσο. Αλλος πρε οικπεδο στην Πιαλ Πασ χτισε μσα παρνομο παρπηγμα και ταν του το γκρμισαν για να διαπλατνουν τον δρμο του δωσαν ως αντιστθμισμα 5 οικπεδα. Αυτ ανκουν στο παρελθν ταν το σχλιο του αναπληρωτ διευθυντ της Υπηρεσας Διαχερισης Τ/κ Περιουσιν Μκη Οικονομδη, απντηση που δεν εναι δυνατν να επιβεβαιωθε αφο ουδες στο Υπουργεο Εσωτερικν εναι σε θση να πει ποιες συγκεκριμνες χρσεις χει κθε τ/κ περιουσα εν δεν δθηκε συγκεκριμνη απντηση για το τι ισχει σμερα με τις περιουσες στις οποες αναφρονταν οι καταγγελες Γεωργου. Απ την πλευρ του γενικο ελεγκτ αναφρθηκε τι θα ζητηθον στοιχεα για λους τους υπηρεσιακος στενα διαπιστωθε κατ πσο βρθηκαν με τ/κ περιουσες.

Κθε υπεκμσθωση παρνομη.  Στην Παρμβαση του χθες στην κοινοβουλευτικ επιτροπ Προσφγων ο Οδυσσας Μιχαηλδης αναφρθηκε με λεπτομρειες σε περιπτσεις που περιλφθηκαν σε εκθσεις της Ελεγκτικς Υπηρεσας και συμππτουν με τις καταγγελες του δημρχου Πφου της προηγομενης εβδομδας. Οι περιπτσεις αυτς εναι η υπθεση Μακνζι η οποα σμφωναμε τον κ Μιχαηλδη χει απ λα και υπεκμισθσεις και μη δικαιοχους χρστες και παρνομα συμβλαια η υπθεση παραχρησης 1.818 δεκαριν σε υπλληλο της Υπηρεσας Διαχερισης στην Πφο και δο υποθσεις ανταλλαγς μια στη Λμνη στην Πλη Χρυσοχος και μια στον Ασματο στη Λεμεσ.  Ειδικ για την περπτωση του υπαλλλου πρκειται για κλητρα Τουρκοκπριο ο οποος κατγεται απ την Αντρολκου που και λαβε γη. Σμφωνα με την εκπρσωπο της Νομικς Υπηρεσας η νομοθεσα για τις τ/κ περιουσες δεν επιτρπει την παραχρηση ακιντου σε Τ/Κ . Αναφορικ με τις ανταλλαγς στη Λμνη ο κ Μιχαηλδης φερε ξαν στο προσκνιο τη σγκρουση συμφροντος των δο λειτουργν που εισηγθηκαν τις ανταλλαγς αφο οι σζυγοι τους εργοδοτονταν στις εταιρεες που ευνοθηκαν. 0 ρλος τους ταν καθοριστικς για τις εγκρσεις επε ο κ Μιχαηλδης χαιρετζοντας την ναρξη πειθαρχικν ερευνν εναντον τους. Τλος ο κ Μιχαηλδης αναφρθηκε και στην περπτωση του Ναυτικο Ομλου Κερνειας στον οποο παραχωρθηκε υποστατικ στη Λεμεσ ναντι 20 ευρ ετησως και το οποο υπενοικιζεται σε πρσφυγα εστιτορα ναντι 1.500 ευρ τον μνα . Αν θλει το κρτος να βοηθσει τον Ναυτικ Ομιλο Κερνειας πρπει να το κνει μσω του ΚΟΑ υπδειξε ο γενικς ελεγκτς. Απ την πλευρ της Νομικς Υπηρεσας τονστηκε τι κθε υπεκμσθωση εναι παρνομη.

 
     
  1
 
  &