Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
  ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΤΕΙΔΙΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ    
 
2006-12-01

Η Αθήνα δεν μπορεί να βλέπει συνεχώς με απάθεια την απραξία και τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της Λευκωσίας στην διαχείριση του Εθνικού μας θέματος, οχυρωμένη πίσω από το δόγμα η "Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται".Δεν μπορεί να κωφεύει και να σφυρά αδιάφορα και γενικά να κάνει πίσω στη μεθόδευση που παρατηρείται από τους "κυβερνώντες της διεκδικητικής πολιτικής" για την επαναφορά της πολιτικής της "πρόταξης" και του ‘’κακού’’ παιδιού με τις προϋποθέσεις που θέτουν για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Εθνικού μας θέματος.Οι αοριστολογίες και ευσεβοποθισμοί των κυβερνώντων δεν πρέπει να αποτελέσουν το άλλοθι της ανάληψης των εθνικών ευθυνών της Αθήνας.

Η χάραξη στρατηγικής πολιτικής δεν πρέπει να γίνεται με συνθήματα. Χόρτασε ο Κυπριακός λαός από συνθήματα και φανφάρες και παλληκαρισμούς. Με τα συνθήματα φέραμε την τραγωδία στην πατρίδα μας. Η χάραξη πολιτικής πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες και να στηρίζεται στις δυνατότητες που μας προσφέρονται από τις υπάρχουσες διεθνείς συγκυρίες, με ρεαλιστική περίσκεψη και υπευθυνότητα. Γιατί οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό από λανθασμένη χάραξη στρατηγικής θα έχει πανεθνικές επιπτώσεις. Η πανεθνικότητα αυτή καλύπτει και την Αθήνα η οποία δεν πρέπει να καλύπτεται πίσω από μισόλογα και σεβασμό δήθεν των αποφάσεων της Λευκωσίας. Όταν όχι μόνο δεν υπάρχουν αποφάσεις, αφού αυτές ζητά να μάθει και η ίδια η Αθήνα, και όταν ορισμένοι ξένοι, αυτοί που πρέπει, γνωρίζουν (sic) τις αποφάσεις μας. Και ο πιο αδαής γνωρίζει πλέον ότι ουσιαστική ταυτότητα απόψεων Αθηνών - Λευκωσίας δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνον φιλολογική ταυτότητα απόψεων και θέσεων η οποία διανθίζεται από επικοινωνιακά φιλολογικά φληναφήματα, έτσι για να συντηρείται η παράδοση του μύθου για τους αφελείς.

Δεν ζητά ο Κυπριακός λαός υποταγή στις θέσεις της Αθήνας.¶λλωστε είμαστε ανεξάρτητο κράτος, του οποίου όμως ο ομφάλιος λώρος περνά από την Αθήνα.

Γι' αυτό και πρέπει να συναποφασίσουμε.Με ειλικρίνεια και πολιτική βούληση και θέληση για επίτευξη του εφικτού και όχι του ονειροπόλου ευκταίου.Με αλληλοσεβασμό στις απόψεις για αποδοτική και αέναη συνεργασία.

Η Αθήνα τώρα αυτές τις κρίσιμες ώρες μέχρι τον Δεκέμβριο δεν πρέπει να σιωπήσει, ούτε να χειροκροτήσει τις αποφάσεις της Λευκωσίας.

Θα πρέπει να μπει οδηγός, χαράσσοντας την σωστική πορεία του Κυπριακού και όχι παρακολουθώντας ως ουραγός τις εξελίξεις από το κακό στο χειρότερο.Η πολιτική του εφικτού δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται απαράδεκτος συμβιβασμός.Είναι σωστικός προορισμός που υπαγορεύεται από τον πολιτικό ρεαλισμό.Ένα ρεαλισμό που σώζει και κατοχυρώνει ότι είναι δυνατό να σωθεί, αντί να αποκλείει κάθε προοπτική για το μέλλον.

Αν ο πολιτικός ρεαλισμός καθόριζε από το 1960 την συμπεριφορά μας στο Κυπριακό θα παίρναμε και δεν θα χάναμε την μισή μας πατρίδα.Αν η λογική ισοζύγιζε το συναίσθημα από το 1960 δεν θα είχαμε τις εκατόμβες των θυμάτων του 63 και του 74 και τη συνεχιζόμενη για 46 χρόνια τραγωδία και του σώματος και της ψυχής μας.

Αθήνα και Λευκωσία πριν συναποφασίσουν θα πρέπει να σταθμίσουν με πατριωτικό ρεαλισμό ότι: α) Ο χρόνος εμπεδώνει τα τετελεσμένα και δημιουργεί νέα με την συνέχιση της παράνομης ιδιοποίησης Ε/Κ περιουσιών, τη ροή εποίκων, τη σταδιακή και περαιτέρω αναγνώριση των πραγματικοτήτων.β) Διάλογος χωρίς χρονοδιαγράμματα, μακρύς και ατέρμονος, εκφυλίζει τη διαδικασία των συνομιλών και αποδυναμώνει τη δυναμική και το ενδιαφέρον, είτε του ΟΗΕ, είτε της Ε.Ε., είτε τρίτων χωρών που μπορεί να συμβάλουν στη λύση.γ) Απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας διάλογος αφαιρεί το πλεονέκτημα της δικής μας πλευράς να ασκεί πιέσεις για συμφωνημένη λύση σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει το κίνητρο να επιδιώκει μέσα από πρωτοβουλίες και χειρονομίες καλής θέλησης, να διασφαλίζει τη βεβαιότητα απρόσκοπτης έναρξης της ενταξιακής της πορείας.δ) Στην πορεία ενός απροσδιόριστου χρόνου διαλόγου, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το ενδεχόμενο κυβερνητικών αλλαγών στην Ευρώπη, είτε στην Τουρκία, που να οδηγήσουν σε ανατροπή των σημερινών πολιτικών και στην Ευρώπη και στην Τουρκία με αποτέλεσμα είτε τον τερματισμό, είτε την αναστολή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.στ') Απροσδιόριστη παράταση του διαλόγου, θα ενισχύει τις δυνάμεις μέσα στην Τ/Κ κοινότητα που επιδιώκουν την διχοτόμηση ή τα δύο Κράτη.ζ) Συνεκτίμηση και ανασκόπηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος σε σχέση με την λύση το Κυπριακού αλλά και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., μια πορεία την οποία βαδίζει πλήρως αποενοχοποιημένη για το έγκλημα της σε βάρος της Κύπρου και για πρώτη φορά από το 1974, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει πιέσεις ή κριτική, αλλά η ίδια πιέζει και αλλάζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όντας μόνο υποψήφια προς ένταξη χώρα, δεχόμενη και επαίνους για τις θέσεις της.η) Την εχθρική ή μη φιλική έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στάση της Γραμματείας του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των ΗΠΑ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, παραδοσιακών μέχρι πρότινος υποστηρικτών των θέσεων της Ε/Κ πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας.θ) Τις προσπάθειες αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος με το πρόσχημα της άρσης της απομόνωσης των Τ/Κ.

Οι βασικές αυτές παράμετροι θα πρέπει να ιεραρχηθούν στη λογική σκέψη των συναποφάσεων Αθήνας - Λευκωσίας.Ειδικά η Αθήνα τώρα, θα πρέπει να λύσει την σιωπή της και να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες όπως τις ανέλαβε το 1960.Όταν η Αθήνα του 1960 δεν περίμενε 46 χρόνια για να ισορροπήσει το συναίσθημα της με τη λογική, όπως συνέβη πρόσφατα με τον Πρόεδρό μας ο οποίος μετά από 46χρόνια κατόρθωσε να ισορροπήσει τη λογική με το συναίσθημά του.

Εδώ που φθάσαμε λοιπόν δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικά ουδέτεροι.Ιδιαίτερα επιτήδειοι.Γιατί τότε ο αφανισμός μας δεν θα είναι μόνο σίγουρος, αλλά και σύντομος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου

 
     
   
  ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ  
   
     
   
       
  ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ